Gobarto SA to pionowo zintegrowany holding z branży mięsnej i jedna z największych polskich firm działających w tym segmencie. Spółka funkcjonuje w sektorze mięsa wieprzowego. Główna działalność firmy koncentruje się na uprawie zbóż, chowie zwierząt, uboju, rozbiorze mięsa, dystrybucji i handlu wędlinami oraz mięsem. Produkty firmy trafiają do odbiorców w całej Polsce oraz do krajów europejskich, azjatyckich i afrykańskich. Gobarto wchodzi w skład Grupy Kapitałowej Cedrob.

Firma zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w 2002 roku. Pozyskane fundusze zostały zainwestowane między innymi w rozwój technologiczny, przejęcie uzupełniających się spółek, dzięki którym stał się możliwy dostęp do nowych rynków zbytu oraz wzmocnienie potencjału wzrostowego. Obecnie większościowym akcjonariuszem Gobarto jest Cedrob SA, który obecnie posiada 85,56% jej udziałów.

Konsekwentna realizacja założeń strategicznych doprowadziła do stworzenia z Gobarto silnej grupy kapitałowej, obejmującej ponad 30 firm z branży rolno-spożywczej oraz zatrudniającej blisko 2,5 tys. pracowników. Główny zakład produkcyjny firmy, znajduje się w Grąbkowie i jest jednym z największych tego typu obiektów w Polsce.

Istotnym ogniwem działalności Gobarto jest segment dystrybucyjny. Firma posiada 12 centrów dystrybucyjnych oraz współpracuje ze 160 ogólnopolskimi oraz lokalnymi producentami. Asortyment oferowanych produktów obejmuje wszelkiego rodzaju wędliny wysoko, średnio i niskogatunkowe, mięso czerwone, mięso białe, cielęcinę̨, dziczyznę̨ oraz nabiał. Produkty zostają skierowane, zarówno w postaci świeżej, jak i zamrożonej, głównie do własnej sieci dystrybucji liczącej ponad 6,8 tys. punktów sprzedaży. Spółka posiada również 52 sklepy firmowe.

W ramach Grupy Gobarto funkcjonują również Zakłady Mięsne Silesia SA, w której skład wchodzi największy w Polsce zakład rozbioru i przetwórstwa mięsnego oraz spółki prowadzące działalność m.in w zakresie produkcji dań gotowych.

Działalność Gobarto uzupełnia Gobarto Dziczyzna Sp. z o.o. oferująca skup i przetwórstwo zwierzyny łownej. Oferuje ona szeroki wachlarz produktów – od elementów głęboko mrożonych po świeże mięso oraz produkty przetworzone.

Cedrob SA osiągnął sukces na rynku drobiu dzięki organicznemu rozwojowi i stałemu unowocześnianiu produkcji. Sukcesywnie od lat 90. dążył do realizacji modelu od ziarna do stołu, który zakłada kontrolę nad całym procesem produkcji mięsa – od zbioru zbóż przez hodowlę i ubój, aż do przetwórstwa i dystrybucji gotowych produktów. Dzięki takiemu podejściu Cedrob stał się największym polskim producentem mięsa drobiowego. Połączenie doświadczenia Cedrob SA oraz Gobarto SA pozwala na powtórzenie tego sukcesu na rynku wieprzowiny i ma kluczowe znaczenie dla odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

Gobarto bazując na wieloletniej tradycji hodowli trzody chlewnej w Polsce i bogatym doświadczeniu uruchomiło program Gobarto 500, w ramach którego zaprasza rolników do współpracy w odbudowie pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Ramowa umowa zakłada jasne i konkurencyjne warunki umożliwiające hodowcom efektywny rozwój i pewny zysk przez okres 15 lat.

%

polski kapitał

loch

ubijanych tuczników rocznie

wielkotowarowe fermy

tuczników rocznie

KONTAKT

GOBARTO S.A.
gobarto500@gobarto.pl

ul. Kłobucka 25
02-699 Warszawa

Zakład Grąbkowo

Grąbkowo 73
63-930 Jutrosin

Dr Paweł Spyrka

Dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej
Tel. 695 297 599

Łukasz Cicholski

Specjalista ds. rozwoju trzody chlewnej 
Region południowo-zachodni
Tel. +48 603 922 119

Piotr Karnas

Dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej
Region południowo-wschodni
Tel. +48 668 138 538

Krzysztof Marciniak 

Specjalista ds. rozwoju trzody chlewnej 
Region centralny
Tel. +48 664 704 071